Oselias kokebok

I mai 2014 fikk Aust-Agder kulturhistoriske senter en gave bestående av en samling gamle oppskrifter. Nå har tre ansatte ved Aust-Agder kulturhistoriske senter åpnet en matblogg på grunnlag av disse oppskriftene.

Oppskriftene hadde tilhørt Oselia Osuldsen.  Hun var tjenestepike og etter hvert husjomfru hos familien Samuel Eyde i Arendal i perioden 1870-1885.

Familien Eyde var en av de mest velstående familiene i Arendal. Den mest kjente av dem var utvilsomt Sam Eyde (1866-1940); -grunnleggeren av industristedet Eydehavn.

Oselia døde i 1908, men oppskriftene fra hennes tid hos familien Eyde ble tatt vare på.

Oppskriftene i seg selv er interessante. De forteller først og fremst om mat og kosthold på slutten av 1800-tallet. Oppskriftene danner også utgangspunkt for historien om familien Eyde og menneskene rundt dem på en tid da Arendal hadde en sentral plass i Norges sjøfartshistorie.

Den spennende og vakkert illustrerte hjemmesiden, er redigert av ass. dir. Fie Skaar Trynes og rådgiverne Lise Råna og Monika K. Håland.

Du finner mer om prosjektet hvis du går inn på denne lenken:  www.aaks.no.

Du kan gå direkte inn på bloggen på følgende adresse:  www.oselia.no  

Foto:  Tore Knutsen/ AAks